waar komen de kindjes vandaan

Voorlichting

Seksuele opvoeding. Als je er aan denkt krijg je misschien meteen beelden voor je  van voorlichtingsboeken die je ouders ‘toevallig’ lieten rondslingeren, van vervelende gesprekjes aan de keukentafel of lessen op school waar veel gegiecheld werd. Vaak kwamen die gesprekjes, boekjes en lessen te laat en had je zelf al wat het een en ander uitgevogeld, maar of dat dan allemaal klopte? Tijdens mijn stage als Psycholoog interviewde ik tieners en passeerde thema’s als voorbehoedsmiddelen de revue. Je zou denken dat met alle kennis die voorhanden is via het wereldwijde web ze wel weten hoe de vork in de steel zit maar de realiteit bleek anders! De meest gekke ideeën zaten in die tienerhoofdjes! Condooms worden bijvoorbeeld te warm als je ze in een handtas bewaard, daarom vrij je gewoon zonder toch?

Hoe doe je dat?

Seksuele opvoeding, je kan er eigenlijk niet vroeg genoeg mee beginnen. Het maakt je kinderen weerbaarder en als ze toch ooit iets zouden meemaken, zien of horen dat hun grenzen overschrijdt hebben ze tenminste de woordenschat en de gewoonte om er over te praten. Bovendien beginnen goed ingelichte tieners gemiddeld later aan seks en als ze er aan beginnen doen ze het veiliger. Je moet daarom nog niet met je peuter of kleuter rond de tafel gaan zitten met een voorlichtingsboek, Je kan het gewoon deel laten uitmaken van de opvoeding. We leren ze uiteindelijk van alles, vaak tussen de soep en de patatten, de kleuren van de regenboog, soorten fruit of de dagen van de week. Dus waarom niet waar de kindjes vandaan komen? Passend bij hun leeftijd en in woorden die ze begrijpen zonder al te veel te verbloemen. Mijn dochtertje is alvast nieuwsgierig. In de badkamer ziet ze natuurlijk ook dat mama en papa er ‘vanonder’ een beetje anders uitzien en naar borsten heeft ze bij papa al vaak gezocht maar ondertussen weet ze dat die (meestal) voor vrouwen voorbehouden zijn. In voorgaand blogs schreef ik al over de genderontwikkeling bij mijn dochtertje. Hoe eerst iedereen een meisje was, uiteindelijk duidelijk werd dat opa dan toch een jongen is en zij zelf wel een heel echt meisje! Nu mama een baby in haar steeds dikker wordende buik heeft roept dat weer heel wat nieuwe vragen op.

Van waar komt die baby dan?

Van waar komt die baby dan mama? Papa heeft die in mama haar buik gemaakt

Heb ik ook een baby in mijn buik? Nee, daar moet je eerst heel groot voor worden zoals mama en dan kan je ook een baby in je buik krijgen als je wil.

Heeft de baby ook voetjes – Ja, de baby heeft net zoals jij voetjes en handjes maar dan nog heel klein.

Waarom heeft de baby een piemeltje? Om te plassen zoals papa want de baby is ook een jongen.

Is dat ook een  mama (wijzend op een lukrake vrouw op straat) – Dat weet ik niet, het is een vrouw en als ze ook een kindje heeft dan is het een mama.

Komt de baby daaruit? (wijzend op mijn navel?) Nee, als de baby goed gegroeid is komt die uit een gaatje aan de poep van mama.

Hoe zit dat met dieren?

Voor kerst kreeg Julia de playmobil versie van de Ark van Noah en ook dat riep vragen op.

Waar zijn de babyolifanten dan? – Op de boot zijn er enkel en mannetjes en vrouwtjes olifant en die kunnen samen een babyolifant maken.

Zijn dat dan mama’s en papa’s? – Nu nog niet, als ze een babyolifant maken dan worden ze mama en papa.

Gaan die ook een baby maken? (wijzend op een zebra en een giraffe) – Nee die kunnen samen geen baby maken.  Twee zebra’s kunnen een babyzebra maken en twee giraffen een baby giraffe.

Waarom niet? – Euhm … omdat de giraffe te groot is om een baby te maken met de zebra?

Niet altijd gemakkelijk he die waarom vragen! Hoe pakken jullie dat aan, seksuele opvoeding?

2 gedachtes over “waar komen de kindjes vandaan

    • mamakiekie zegt:

      Uiteindelijk is het ook een deel van het dagelijkse leven he. Echt een gericht voorlichtingsmoment met een boekje er bij is er tot nu toe nog niet van gekomen maar ze is nog geen 3 natuurlijk dus dat komt nog wel

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s