Een moeilijke slaper omkopen

image

Mijn dochter had nooit veel slaap nodig. Als kleine baby hield ze al niet van het wiegje. Een dutje aan de borst of lekker knorren in de koets tijdens een wandeling, dat wel. Zodra de borst weer in de bloes ging of de wielen van de koets halt hielden, gingen haar oogjes weer open. Al spelend in slaap vallen in het park zat ook niet in. Zelfs schommelend in een hangmatje met een wiegeliedje op de achtergrond bleef ze haar wakkere zelf. Een rustmomentje voor mama of ongestoord het huishouden doen zat er dan ook zelden in.

image

image

image

Gelukkig waren we niet het type wanhopige ouders dat in de vroege uurtjes rondjes ging rijden of blokjes om wandelen om onze oogappel naar dromenland te sturen. ’s Nachts sliep ze namelijk wonderwel. De eerste keer dat we wakker werden door haar gehuil was ze reeds zes maanden. Wij natuurlijk doodongerust want nu moest er toch echt iets mis zijn. Waarschijnlijk was dit haar eerste enge droom. Ondertussen is ze twee jaar en vijf maanden en ik denk niet dat we al tien keer zijn moeten opstaan ’s nachts.

image

Het ene kind heeft meer slaap nodig dan het andere dus zorgen maakte ik mij hier niet rond. In de crèche, waar ze startte op zeven maanden, gaf dit wel problemen. Als het slaaptijd was veranderde ze in een kleine draak. Haar strijd tegen de slaap was eindeloos dankzij haar ijzeren wil en uithoudingsvermogen. Als de juffen haar probeerden troosten met een tut of knuffel, keilde ze het naar hun hoofd. Als ik haar ophaalde, had ze soms de hele dag geen oog toe geknepen en lieten de juffen voorzichtig vallen dat ze uitzonderlijk koppig is. Eenmaal bij mama in de draagdoek sloot ze gelukkig wel de oogjes en waren haar batterijen weer helemaal opgeladen.

Uiteindelijk slaagden we er samen met de juffen toch in om haar op regelmatige tijdstippen een dutje te laten doen of tenminste stil in het bedje te laten zitten. Een hele poos ging het vrij goed, maar nog steeds had ze minder slaap nodig dan de meeste leeftijdsgenootjes.

image

Ondertussen is ze de middagdutjes eigenlijk ontgroeid en is ze is klaar voor de kleuterschool. Jammer genoeg is ze nog te jong. Ze moet dus blijven dutten. Resultaat: elke avond een strijd tegen de slaap. We lezen een boekje, geven een slaapzoen en dan begint het. 101 smoesjes, nog veel meer apentoeren en uiteindelijk tranen. De meeste kinderen worden dit vanzelf beu of vallen van vermoeidheid in slaap maar zij niet. Uren kan dit duren.

Nadat mijn trukendoos leeg was, leek er slechts één middel over: omkoperij. Of positieve instrumentele bekrachtiging. Concreet ligt er nu elke avond een pakje op de schouw en als ze in haar bedje blijft mag ze het ’s morgens openmaken. De afspraken zijn niet huilen en niet uit bed komen. Nog blijft ze ongeveer een uur wakker voor ze de luikjes sluit maar we blijven gespaard van een circusvoorstelling. De inhoud van de pakjes bestaat uit soldenkoopjes. Ze heeft net een groeispurt achter de rug en kon heel wat nieuwe kleren gebruiken.

’s Morgens springt ze uit bed om het pakje open te maken en is ze apetrots dat ze met nieuwe kleedjes aan naar de crèche aan mag.

image

image

Mama wou nog een foto van de aanwinst van de dag maar dochter was gehaast

14 gedachtes over “Een moeilijke slaper omkopen

   • livelovelaughmylife zegt:

    hallo, ik zie dat er inderdaad iets fout gaat. livelovelaughmylife is een blog die ik verwijderd heb. mijn nieuwe blog is metvriendelijkegroetblog. maar deze lijkt nergens te vinden te zijn van buitenaf. ik ga kijken wat er fout gaat.

    Like

 1. Inge zegt:

  Leuk stuk! Mijn zoon van zes heeft altijd moeite met inslapen gehad. Het heeft me jaren gekost om er achter te komen dat hij gewoon wat gevoeliger is en echt tijd nodig heeft om de dag te “verwerken”. We lieten hem altijd wat in een boekje bladeren en dan was t snel gedaan met wakker blijven. Uiteindelijk gaan ze allemaal wel een keer slapen 🙂

  Liked by 1 persoon

  • mamakiekie zegt:

   Dat merk ik bij mijn dochtertje soms ook. Het helpt haar soms om even de dag samen te doorlopen. Dan vertel ik haar alles dat ze die dag gedaan heeft. Daarna lezen we we nog een verhaaltje om haar gedachten op iets anders te brengen. Op dit moment heeft ze wat te veel slaap door de dutjes in de kribbe. Gelukkig kan ze binnenkort naar de kleuterschool.

   Like

  • mamakiekie zegt:

   voorlopig helpt omkoop manoeuvre het vrij goed. Elke avond ligt er iets klein op de schouw en dit motiveert haar om in haar bedje te blijven. Wel geven we haar ook boekjes om in te lezen tot ze in slaap valt. Gelukkig kan ze bijna naar de kleuterschool zoals je in mijn laatste blogposts kan lezen. Binnenkort is ze dus hopelijk wel moe s’ avonds.

   Like

 2. Marlies zegt:

  vervelend, dat inslaap circus. Al onze drie kindjes (5 en tweeling van bijna 3) hebben hier met periodes ‘last’ van gehad. Ik volgde een jaar geleden eens een cursus positief opvoeden. Daar werd mijn gevoel bevestigd dat het beter is om goed gedrag te belonen dan om negatief gedrag af te straffen. Het lijkt mij echter niet zo ideaal om met materiële zaken te belonen, omdat dat moeilijk voel te houden is, toch? Wij belonen met stickertjes. Ook de kleintjes zijn hier goed mee weg. Als er 5 stickertjes zijn op een 7-dagen week, mogen ze in het weekend een ijsje. Werkt goed!

  Like

  • mamakiekie zegt:

   Het is inderdaad niet zo eenvoudig om telkens iets te geven maar na een 2-tal weken was het weer over en ging ze zonder morren slapen en verwachtte ze zelf geen cadeautjes meer. Anders was ik van plan om op stempeltjes over te schakelen maar dat is tot nu toe niet nodig geweest. Voor de volgende fase misschien 🙂 ijsjes zijn wel een leuke beloning!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s